Goed kijken

Het verhaal van Studio Mooibos begint in het magazine:
Het is even goed kijken op de foto, maar dan zie je ze ook overal: de kunstige houten ringen van Studio Mooibos. Gemaakt in Halle door vader Hans en dochter Mariëlle Wisselink. 

Het is vooral het hout zelf dat ze inspireert, vertellen ze. Er wordt dan ook niets weggegooid in de werkplaats van Studio Mooibos. Hans: “Kijk, hier heb ik een hele la vol reststukjes liggen.” “Juist die reststukjes geven ons inspiratie om kleine dingen te maken”, zegt Mariëlle. Dat werden onder andere houten ringen. Ze maken de ringen zelf, maar geven ook veel workshops. De voorbereiding is hier meer dan het halve werk: verschillende soorten hout worden eerst op de gewenste dikte gezaagd en vervolgens kruislings op elkaar verlijmd. Laagjes fineer ertussen zorgen voor een extra mooi lijnenspel. Uit deze gelaagde stukjes hout worden de ringen gemaakt. Voor het mooiste effect wordt er ook tropisch hout gebruikt, zoals wengé, padouk, zebrano of purperhart. Hans: “Inlands hout is qua kleur toch wat beperkter, gouden regen is dan een van de donkerste houtsoorten. Maar bijvoorbeeld taxus- of pruimenhout is wel echt prachtig!” Mariëlle: “Het mooiste is het als we stukjes overgebleven tropisch hout krijgen dat anders de kachel in gaat. Dat geeft een beter gevoel.” Het tropische hout wordt gecombineerd met inlands hout en soms met hout dat mensen zelf meenemen omdat het een speciale betekenis voor ze heeft. 

Het verhaal van Studio Mooibos gaat verder!
Hans is opgeleid als gymdocent en werkte vervolgens in de zorg. Daarna volgde hij een meubelmakersopleiding en ging werken in de dagbesteding. Thuis was hij altijd bezig met houtbewerken, dus liep dochter Mariëlle van kleins af aan rond in de werkplaats en kreeg ze daar de liefde voor hout mee. Ze volgde een jaar kunstacademie, koos toch voor de Pabo en heeft naast Studio Mooibos een baan als onderwijskundige. “Een mooie combinatie van met het hoofd en de handen werken”, vindt ze. Op de zolder van haar eigen woning heeft ze nog een tweede werkplaats, waar ze aan opdrachten werkt. Ook broer Ewout is ‘besmet’: hij is meubelmaker. Inmiddels loopt er alweer een nieuwe generatie rond in de werkplaats. Op een miniwerkbank met een hamertje en spijkers wordt regelmatig druk geoefend. “Met zes jaar moeten ze natuurlijk wel hun eerste ringetje kunnen draaien”, zegt Mariëlle lachend.

De interesse voor de ringen en de workshops nemen toe, merken Hans en Mariëlle. “Het is echt wonderbaarlijk dat mensen uit het hele land en zelfs uit België naar ons toe komen voor workshops”, vindt Hans. Hoewel de workshops erg geschikt zijn voor beginners – zelfs met twee linkerhanden -, zien ze ook veel deelnemers die al aan houtdraaien doen, of bijvoorbeeld edelsmid zijn en hout en edelmetaal willen combineren. Regelmatig komen er stellen om verlovingsringen of trouwringen te maken. Onlangs nog was er zelfs een huwelijksaanzoek tijdens een workshop. Wie liever niet zelf aan de slag wil, kan een ring, armband, oorbellen of zelfs speelgoed en houten lampfittingen kopen via de webshop.

Workshopdeelnemers kunnen kiezen voor een korte of lange workshop. Het is ook mogelijk om in meerdere dagdelen een plantentafeltje, ladekastje of intarsia-kunstwerk (inlegwerk van hout, red.) te maken. “Maar het leuke van de ringenworkshop is dat je in korte tijd echt iets moois kunt maken dat helemaal kant en klaar is”, vindt Hans. “Andere producten, zoals een meubelstuk, kosten veel meer tijd. Ook prachtig om te doen trouwens.” Veel mensen die een ringenworkshop hebben gevolgd, willen er daarna ook thuis mee aan de slag. En dat kan prima, zegt Mariëlle: “Met relatief weinig middelen en kosten. Wij gebruiken hier bijvoorbeeld een kolomboor, maar dat hoeft thuis natuurlijk niet. En we hebben een elektrische figuurzaag waar ik echt niet zonder kan, maar je kunt thuis ook een gewone figuurzaag pakken. Overigens helpt goede apparatuur je wel enorm!”

Boodschappenlijstje Studio Mooibos
- Natuurlijk het draaibankje van Proxxon
- Elektrische figuurzaag van Hegner
- Sorby Spindlemaster
- Kolomboor van Contimac

Meer over Studio Mooibos is te vinden op hun website en Instagram.

Lees hier het hele verhaal van Magda van Dinteren uit NOEST september 2023
Lees hier het hele verhaal van Dutchy Patterns uit NOEST september 2023