De juiste bijl

Het zoeken naar de juiste bijl kan nogal eens wat voeten in de aarde hebben. Welke bijl heb je nou eigenlijk nodig? Bij de zoektocht naar de juiste bijl is het belangrijk om je af te vragen wat je wilt gaan doen. Heb je een bijl nodig om te hakken, snoeien, kloven? Ga je grote klussen of kleine klussen aanpakken? Voor elk project is er de juiste bijl te vinden! 

Welke bijl gebruik je nou voor welke werkzaamheden? In dit artikel vertellen we meer over de verschillende bijlen in ons assortiment.

Handbijl
De handbijl valt onder de meest handzame bijlen van dit rijtje. Door zijn gewicht en formaat is een handbijl over het algemeen met één hand te gebruiken. Door het handzame formaat is een handbijl dus ook makkelijk mee te nemen, bijvoorbeeld tijdens het hiken of kamperen. Een multifunctionele bijl die geschikt is voor onder andere licht hakwerk in de tuin, het hakken van aanmaakhoutjes, bushcraft en houtsnijden. De handbijl wordt ook wel de kleine hakbijl genoemd.

Kloofbijl
De kloofbijl wordt gebruikt bij het splijten van ronde stukken hout. Kenmerkend aan een kloofbijl is de zware kop. Door dit gewicht is deze bijl niet geschikt om mee te hakken, alleen om mee te kloven. De kop van de kloofbijl heeft de vorm van een wig: het begint smal en wordt daarna breder. De kop gaat hierdoor makkelijk het hout in, waarna het hout eenvoudig splijt. Bij een kloofbijl gebruik je beide handen. Dat is nodig om goed te kunnen sturen, maar ook vanwege het gewicht. 

Timmermansbijl
De timmermansbijl kun je voor meerdere klussen gebruiken. Afhankelijk van de vorm en het formaat van de bijl, kun je met een timmermansbijl van een ronde stam een balk maken. Dit recht maken van boomstammen wordt ook wel bekantrechten of kantrechten genoemd. De timmermansbijl wordt ook gebruikt voor het grovere timmermanswerk. Bij een rechte bijl heb je namelijk een grote rechte beitel en timmermanshamer in één. Het kenmerkende aan de timmermansbijl is de lange en smalle snijrand. Deze zorgt voor professionele precisie. Hierdoor is een timmermansbijl ook geschikt voor het fijnere houtbewerken.

Trekkingbijl
De trekkingbijl heeft verschillende toepassingsmogelijkheden, maar wordt vooral gebruikt voor het snoeien van struiken en bomen. Deze bijl is geschikt voor hakwerk. Afhankelijk van het formaat is deze bijl ideaal om mee te nemen op overlevingstochten en bij het kamperen. De trekkingbijl is multifunctioneel en kan ook gebruikt worden voor houtsnijwerk en precisiewerk. Een trekkingbijl wordt ook wel een hakbijl of bosbijl genoemd.

Beeldhouwbijl
De beeldhouwbijl is een bijl die bij uitstek geschikt is voor het maken van beelden en andere artistieke houten objecten. De bijl wordt gebruikt voor beeldhouwwerkzaamheden en houtsnijden. Een belangrijk kenmerk bij deze bijl is het omhooglopende snijvlak, waardoor er een punt ontstaat. Daarnaast zorgt de vorm van de steel voor een fijne grip tijdens het beeldhouwen. Een beeldhouwbijl heeft een uitgebalanceerd zwaartepunt, waardoor de bijl over het algemeen makkelijk in gebruik is.

Dissel
De vlakke dissel wordt gebruikt voor het wegnemen van grote hoeveelheden hout en het glad afwerken van ruw bewerkt hout. Zoals bij het vierkant maken van boomstammen. Naast gewone vlakke dissels zijn er ook holle dissels. Holle dissels zijn meer geschikt om hollingen in hout te maken. Denk aan het maken van uitgeholde werkstukken, zoals boten en klompen. Met een dissel kun je bijvoorbeeld een dikke plank uithollen tot een schaal.

Denk aan je veiligheid!
Een bijl is niet alleen handig gereedschap, maar bij onjuist gebruik kan het ook erg gevaarlijk zijn. 
Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten voordat je aan de slag gaat:
-    Zorg ervoor dat de kop van de bijl goed vastzit.
-    Controleer de steel van de bijl op scheuren, barsten en splinters.
-    Zorg ervoor dat de bijl scherp genoeg is.
-    De bijl behoort ook roestvrij te zijn.

Daarnaast is het belangrijk om de omgeving te controleren:
-    Voldoende ruimte om je heen is belangrijk. Zorg ervoor dat je nergens tegenaan stoot als je aan het werk gaat met je bijl.
-    Tijdens het kloven kan hout ver weg schieten, zorg ervoor dat er niks en vooral niemand in dat bereik staat. 
-    Zorg voor een stevige ondergrond.

Overige zaken om op te letten: 
-    Draag altijd goede handschoenen als je met een bijl aan de slag gaat. 
-    Met scheenbeschermers zorg je ervoor dat, mocht de bijl doorschieten, deze afketst op de beschermers.
-    Gebruik de juiste bijl voor de juiste werkzaamheden. 
-    Onderhoud je bijl op de juiste manier zodat je hem langer en veilig kunt blijven gebruiken.
-    Laat je bijl nergens slingeren. Neem je even pauze? Sla de bijl dan in een hakblok of zet hem veilig weg.

Baptist heeft een ruim assortiment bijlen. Advies nodig? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers!