Twee Levens van Hout 2019

Op zondag 30 juni 2019 zal voor de 8e keer het grote buitenfestijn: Twee levens van hout - Hout & inspiratie in het Nationaal Bomenmuseum Von Gimborn Arboretum gehouden worden. Vormgevers in hout exposeren hun kunststukken, bieden lezingen en workshops aan.

U kunt kijken, ruiken, voelen en genieten van hout in haar beide levensvormen. Tevens zullen veel van de geëxposeerde werken ook te koop zijn.

Het eerste leven ziet u in de bomenpracht van het arboretum, het tweede leven in de kramen, exposities en demonstraties.

De manifestatie
Op deze houtmanifestatie willen we laten zien hoe levend hout in al haar verscheidenheid tot stand komt (het eerste leven), en waar kan dat beter dan in het Von Gimborn Arboretum. Daarnaast willen we het publiek kennis laten maken met wat er allemaal gemaakt wordt van hout (het tweede leven). Voor een zo breed mogelijk spectrum presenteren meer dan 40 vormgevers in hout hun werkstukken.

Het eerste leven
Het arboretum zelf vormt het museum van het eerste leven. Velerlei soorten bomen en struiken tonen hun vorm en pracht, gesteund en gevormd door grillige of strakke hout"skeletten".

In het arboretum
Vergelijk bijv. de onvertakte rechte stam van de Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) en veel andere naaldbomen met de grillige vertakkingen van magnolia's en rododendrons. Kijk hoe de enorme stevigheid van hout het mogelijk maakt om enorme zijtakken te hebben, die zelf zo groot als bomen zijn zonder dat ze afbreken.

Speurtocht
Voorts is er voor kinderen een vaste speurtocht aanwezig, die hen laagdrempelig zaken bijbrengt over bomen en de relatie met dieren en de omgeving (biodiversiteit).

Het tweede leven
Meer dan 40 vormgevers in hout zullen op allerlei wijzen hun producten/kunst aan het publiek tonen (zie deelnemers). Dit doen ze in de wonderschone omgeving van het arboretum in en om marktkramen. De vormgevers gebruiken Nederlands hout, al hun producten zijn uniek (dus geen seriematige producties) en zijn op een natuurvriendelijke manier bewerkt en verwerkt. Zij tonen de kwaliteiten van diverse houtsoorten als kunstobject en laten speciale gebruiksvoorwerpen zien.

Tentoonstelling
• meubelmakers
• beeldhouwers 
• houtdraaiers (pennendraaien, schalen draaien, objecten draaien etc.)
• objecten van drijfhout, zoals lampen
• objecten van houten stronken
• een papierschepper
• houten muziekinstrumenten (didgeridoo's, gitaren etc.)
• en nog veel meer...

Lezingen
Er zijn twee exposanten die van alles weten over hout afwerkingen, dus: 'hoe je hout hout houdt'.
Met enige regelmaat zullen er in een tent op het terrein lezigen gehouden worden over houtolie.

Demonstraties
De hele dag zijn er houtbewerkingdemonstraties. Er zijn demonstraties te zien van houtbewerking tot kunst, instrumenten, gebruiksvoorwerpen, klankhout etc. Daarnaast ook demonstraties van politoeren, houtbuigen, houtdraaien en meubelmaken. Carvers met accu-zagen zullen hun kunsten vertonen. Alles over laatste snufjes op het gebied van gereedschap en mandenvlechters die de mooiste manden voor uw ogen tevoorschijn toveren.

Kinderen
Aan de kinderen is gedacht. Natuurlijk kunnen zij zich vrij bewegen in het Arboretum, daarnaast zijn veel mogelijkheden om te knutselen en muziek te maken. De ‘Boomhut van Max’ is ook open.

Catering
• De cateraar zal te vinden zijn midden op het evenementen terrein - hier kunt u even wat uitrusten onder het genot van een hapje en een drankje.
• Vanaf ca. 13.00 uur is er tevens een ijscokar.

Contact
Telefoon: 0343412144
Adres: Velperengh 13
Postcode: 3941 BZ
Plaats: Doorn

Meer informatie treft u op de website van Twee Levens van Hout