Oerkracht 2019

Oerkracht wordt gehouden op het prachtige natuurterrein van The Green Circle, op landgoed de Zonnebloem te Winterswijk. Lekker kamperen, overdag werken in een workshop naar keuze, goed eten en s’avonds gezellig bijkletsen aan het kampvuur.

Een hele week lang neem je deel aan één of meerdere workshops, begeleid door vakkundig ambachtslieden. Je wordt in de materie getrokken en werkt met pure materialen en handgereedschappen. In sommige workshops werk je een hele week aan je eigen werkstuk, bij andere workshops kan je in een paar dagen al iets moois maken.

Aan het eind van de week ga je naar huis met een of meerdere prachtige zelfgemaakte werkstukken een enorme bulk kennis, ervaring en de beleving!

Dag programma
v.a. 8.00 ontbijt
10.00- 12.30 workshops
12.30-14.00 lunch
14.00-16.30 workshops
18.00-19.00 avondeten
v.a. 20.00 eventueel avondprogramma.

Workshops

* Vilt workshop, door Anneke Copier Tijdens het oerkracht festival gaan we vele technieken verkennen van het vilt. De wolvezel combineren we met ruwe vachten, vlasvezels, restanten stof, papier om verschillende texturen te creëren. Zo leg je je eigen karakter in je werkstuk. We werken toe naar een wandversiering, kussen, of eigen inbreng van cursisten is altijd welkom. Daarnaast gaan op zoek naar materialen in de omgeving die ons kunnen inspireren en die we kunnen verwerken in ons viltproduct. Het accent licht op het proces zodat je thuis verder kunt met je opgedane kennis.

* Werken met Vers hout, door Daan de Leeuw In de weekworkshop vershout maken we een eigen stoel of kruk die ontworpen is door jezelf. We hakken een boom om en gaan aan de slag. Schetsen, vormgeving, maten, hoeken en zitcomfort worden besproken. Je leert waar je op moet letten bij het maken van een zitmeubel van vershout. De onderdelen worden gemaakt en daarna gedroogd. Ondertussen werk je aan de zitting waarna we op de laatste dag alles in elkaar zetten.

* Smeden door Taru van den Born In de workshop smeden met Taru worden er allerlei kleine producten gesmeed en leer je de basis technieken van het smeden. Hier verstaan we o.a. het pletten, klinken, draaien en twisten van metaal. Je kan een poker maken of je eigen mes waarna je in de workshop leerbewerking een mooie hoes kunt maken. Taru is kundig en kan zowel ouderen inspireren of de jongeren uitstekend vermaken.

* Vlechten met wilgen door Esmé Hofman Een mand vlechten lijkt zo eenvoudig. Doch dat is het niet. Esmé weet hier alles van. Een kunstzinnige ambachtsvrouw die bekent staat om haar fijne scheen werk, leert je in de workshop wilgen vlechten alles wat met vlechttechnieken te maken heeft. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten wilgentenen, die in combinatie met het weefpatroon een prachtig vlechtwerk laat ontstaan.

* Beeldhouwen in hout of steen door Jan-Carel Koster Beeldhouwen is eigenlijk een oud ambacht, maar wordt nog steeds in deze tijd toegepast. Tegenwoordig wordt het meer gezien als kunstzinnig en in abstracte vormen neer gezet. Jan-Carel Koster neemt je mee en daagt je uit om in deze week jou gevoel en ideeën om te zetten in iets zichtbaars. Je kan zowel in hout als in steen je eigen beeld uithakken. Jan-Carel begeleid je bij deze stappen. (voor de keuze van duurdere steensoorten zal een extra bijdrage gevraagd worden)

* Keramiek door Maarten Damen Je leert in de workshop keramiek stap-voor-stap draaitechnieken. Om de basis goed onder de knie te krijgen, begin je met kleine werkstukjes, zodat je ervaart hoe de klei reageert onder je handen. Naarmate je kennis en ervaring groeit, geef Maarten opdrachten, die aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Zo leer je werkstukken maken die van hetzelfde gewicht en vorm zijn. (bijvoorbeeld een set bekers of kommen) En natuurlijk zal er een avond gevuurd worden in de houtoven.

* Bush craft door Siegurd van Leusden Siegurd is een ervaren bush crafter. Speciaal voor de jongeren komt hij naar hét festival der ambachten. Hij neemt hen mee naar het bos, daar leert hij de kinderen vuur maken, hutten bouwen en alles wat met overleven te maken heeft. Jong geleerd oud gedaan toch…. Op het hoogte punt van de week kan iedereen die wil in z’n eigen hut overnachten. Dat wordt spannend……..

* Leerbewerking door Daniëlle Roosien Daniëlle is een jonge talentvolle leer bewerkster. Ze zal je meenemen in de wereld van leerbewerking. Een workshop waar je veel technieken gaat leren. Alle bewerkingen worden met de hand uitgevoerd en ook afwerkingstechnieken worden je aangeleerd. We zijn nog in onderhandeling of zij kan komen op “OERKRACHT”

Contact
Telefoon: 06-20254317
Adres: De Slingeweg 12
Postcode: 7115 AG
Plaats: Winterswijk-Brinkheurne

Website The Green Circle