Informatiebijeenkomst De Schrijn

Zaterdag 12 juli organiseert werkplaats De Schrijn een informatieve bijeenkomst over de praktische leerjaren die september 2008 van start gaan. Op het moment draaien er vier praktisch leerjaren meubelmaken, waarvan er 2 in september 2007 van start zijn gegaan en 2 in januari 2008. Ieder leerjaar bestaat uit maximaal 8 cursisten. 
  
Wat is het praktisch leerjaar meubelmaken?
Het praktisch leerjaar meubelmaken is gericht op het in de praktijk leren van het maken van meubels. We streven ernaar om je in een jaar voldoende ervaring op te laten doen zodat je na dit jaar voldoende kennis en vertrouwen hebt opgedaan om zelfstandig van massief hout meubels te kunnen maken. Natuurlijk wordt je in een jaar geen volleerd meubelmaker, maar als de basis van het meubelmaken goed is aangelegd kun je het geleerde zelfstandig in de praktijk op je eigen manier verder uitbouwen.
Ambachtelijke periode
Het leerjaar gaat van start met een ambachtelijke periode. De eigenschappen en eigenaardigheden van hout leer je het best kennen door het met de hand te bewerken zoals het schaven van hout en er met handgereedschap verbindingen en gereedschappen van te maken zoals een kruishout, hamer en futselplank. 
 
Het totale proces
Aansluitend ga je de technieken toepassen die je in de ambachtelijke periode hebt geleerd aan de hand van het maken van een gereedschapskist verbonden met zwaluwstaarten. Je leert een werktekening lezen, de werkvolgorde bepalen en een besteklijst maken, waarna je het hout gaat paren, aftekenen en vergaren. De kist wordt uiteindelijk verlijmd, opgewerkt en afgewerkt met plantaardige olie en was. Diverse technieken zoals houtverbreding komen aan bod. 
 
Zelfstandigheid 
Na deze periode wordt er gewerkt aan individuele werkstukken zoals een machinaal vervaardigd tafeltje en een zigzagstoel naar ontwerp van Gerrit Rietveld. 
 
Machinale houtbewerking
Vrij spoedig na aanvang van het leerjaar wordt er begonnen met het gebruik van de belangrijkste houtbewerkingsmachines zoals vlakbank, vandiktebank en cirkelzaag. Door veel te oefenen krijgt je de vaardigheden in het werken met deze machines in je vingers. Hierbij staat het veilig leren gebruiken van de machines voorop. Na een half jaar staan de meeste cursisten met vertrouwen achter de machines. 
 
Eindwerkstuk
Als voorbereiding op de laatste periode ga je een ontwerp maken voor je eigen eindwerkstuk en dit uitwerken in een werkvolgorde en besteklijst. De laatste zes weken zul je intensief werken aan je eigen werkstuk. 
 
Informatieve bijeenkomst
Ter oriëntatie wordt er op zaterdag 24 mei een informatieve bijeenkomst georganiseerd over de praktisch leerjaren die begin september 2008 op de dinsdag en de woensdag van start gaan.
 
Heb je interesse om bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn meld je hiervoor via onderstaande link.

Contact
Telefoon: 0343 - 562 829
Adres: Langbroekerdijk A46a
Postcode: 3947 BJ
Plaats: Langbroek

Meld u aan voor de informatiebijeenkomst!
Stuur een e-mail