Festival Oerkracht 2017

Het Festival der Ambachten is een actieve vakantie weeken wordt gehouden op het prachtige natuurterrein van The Green Circle op landgoed de Zonnebloem. Tijdens “Oerkracht” kunnen ook gezinnen met kinderen (min 8 jr oud) zich aanmelden. Voor de kinderen zal er deze week aparte activiteiten georganiseerd worden zoals, bushcraft, smeden of werken met natuurlijke materialen.

In de workshops voor volwassenen kan je een hele week lang deel nemen aan één of meerdere workshops. In sommige workshops werk je een hele week aan je eigen werkstuk (zoals het maken van een eigen stoel) en bij andere workshops kan je in een paar dagen al iets moois maken. Daarna mag je evt. een tweede workshop uitkiezen.

Het wordt een gezellige boel en er is genoeg te zien en te doen.
Het uitgangspunt bij hét festival der ambachten is plezier, maken en beleven. We gaan dieper in op de materie en proberen zelfs sommige grondstoffen ter plekke te oogsten. We maken eigen houtskool, gaan buigen met hout en vuren het klei in een eigen gemaakte houtoven. Dat wordt nachtwerk……

Kortom een feestje waar je je niet gauw hoeft te vervelen

Dag programma
v.a. 8.00 ontbijt
10.00- 12.30 workshops
12.30-14.00 lunch
14.00-16.30 workshops
18.00-19.00 avond eten
v.a. 20.00 eventueel avond programma.

Workshops

* Vilt workshop, door Anneke Copier (ma t/m zat) Tijdens het oerkracht festival gaan we vele technieken verkennen van het vilt. De wolvezel combineren we met ruwe vachten, vlasvezels, restanten stof, papier om verschillende texturen te creëren. Zo leg je je eigen karakter in je werkstuk. We werken toe naar een wandversiering, kussen, of eigen inbreng van cursisten is altijd welkom. Daarnaast gaan op zoek naar materialen in de omgeving die ons kunnen inspireren en die we kunnen verwerken in ons viltproduct. Het accent licht op het proces zodat je thuis verder kunt met je opgedane kennis.

* Werken met Vers hout, door Daan de Leeuw (ma t/m zat) In de weekworkshop vershout maken we een eigen stoel of kruk die ontworpen is door jezelf. We hakken een boom om en gaan aan de slag. Schetsen, vormgeving, maten, hoeken en zitcomfort worden besproken. Je leert waar je op moet letten bij het maken van een zitmeubel van vershout. De onderdelen worden gemaakt en daarna gedroogd. Ondertussen werk je aan de zitting waarna we op de laatste dag alles in elkaar zetten.

* Smeden door Paul Klaasen (ma t/m zat) In de workshop smeden met Paul worden er allerlei kleine producten gesmeed en leer je de basis technieken van het smeden. Hier verstaan we o.a. Het pletten, klinken, draaien en twisten van metaal. Je kan een poker maken of je eigen mes waarna je in de workshop leerbewerking een mooie hoes kunt maken. Paul is kundig en kan zowel ouderen inspireren of de jongeren uitstekend vermaken.

* Vlechten met wilgen door Sven Hoogerhoud (ma t/m zat) Een mand vlechten lijkt zo eenvoudig. Doch dat is het niet. Sven weet hier alles van. Een kunstzinnige ambachtsman die bekent staat om zijn vrije organische vormen, leert je in de workshop wilgen vlechten alles wat met vlechttechnieken te maken heeft. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten wilgentenen, die in combinatie met het weefpatroon een prachtig vlechtwerk laat ontstaan.

* Beeldhouwen in hout of steen door Jan-Carel Koster  (ma t/m zat) Beeldhouwen is eigenlijk een oud ambacht, maar wordt nog steeds in deze tijd toegepast. Tegenwoordig wordt het meer gezien als kunstzinnig en in abstracte vormen neer gezet. Jan-Carel Koster neemt je mee en daagt je uit om in deze week jou gevoel en ideeën om te zetten in iets zichtbaars. Je kan zowel in hout als in steen je eigen beeld uithakken. Jan-Carel begeleid je bij deze stappen. (voor de keuze van duurdere steensoorten zal een extra bijdrage gevraagd worden)

* Keramiek door Maarten Damen (wo t/m zat) Je leert in de workshop keramiek stap-voor-stap draaitechnieken. Om de basis goed onder de knie te krijgen, begin je met kleine werkstukjes, zodat je ervaart hoe de klei reageert onder je handen. Naarmate je kennis en ervaring groeit, geef Maarten opdrachten, die aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Zo leer je werkstukken maken die van hetzelfde gewicht en vorm zijn. (bijvoorbeeld een set bekers of kommen) En natuurlijk zal er een avond gevuurd worden in de houtoven.

* Bush craft door Siegurd van Leusden (ma t/m zat) Siegurd is een ervaren bush crafter. Speciaal voor de jongeren komt hij naar hét festival der ambachten. Hij neemt hen mee naar het bos, daar leert hij de kinderen vuur maken, hutten bouwen en alles wat met overleven te maken heeft. Jong geleerd oud gedaan toch…. Op het hoogte punt van de week kan iedereen die wil in z’n eigen hut overnachten. Dat wordt spannend……..

* Leerbewerking door Daniëlle Roosien (ma t/m zat) Daniëlle is een jonge talentvolle leer bewerkster. Ze zal je meenemen in de wereld van leerbewerking. Een workshop waar je veel technieken gaat leren. Alle bewerkingen worden met de hand uitgevoerd en ook afwerkingstechnieken worden je aangeleerd. We zijn nog in onderhandeling of zij kan komen op “OERKRACHT”

Contact
Telefoon: 06-20254317
Adres: De Slingeweg 12
Postcode: 7115 AG
Plaats: Winterswijk-Brinkheurne

Website Festival Oerkracht