Examenexpositie HMC Rotterdam

Talentvolle leerlingen trots op eigen meubel
 
Binnenkort is het zover: de jaarlijkse examenexpositie van het Hout- en Meubileringscollege. Van 24 t/m 26 juni op het Hout- en Meubileringscollege Amsterdam en op 9 en 10 juli op de locatie in Rotterdam. Tijdens deze dagen exposeren de examenkandidaten van alle hout-, meubel- en interieuropleidingen in school, hun eigen project waarmee ze hun twee- of vierjarige opleiding hebben afgerond. Opvallend zal zijn de diversiteit aan klassieke ambachtelijke meubels en modern gestoffeerde meubels.
 

Het Hout- en Meubileringscollege, dat bekend staat om haar creativiteit en vakmanschap, houdt ook dit jaar een examenexpositie op locatie. Twee van de bekende richtingen van het Hout- en Meubileringscollege zijn Meubelmaken en Meubelstofferen. Tijdens de expositie zullen deze leerlingen hun unieke (gestoffeerde) meubelstukken tonen en uitleg geven over het meubel, het materiaal en alles wat er aan de totstandkoming is voorafgegaan.

Meubelmaken
Er is dit jaar in Amsterdam een opvallende diversiteit aan klassieke meubelen te zien, die ambachtelijk zijn gebouwd. Opvallend zijn een traditioneel  kaptafeltje met draaibare ovale spiegel, die geheel is uitgevoerd in massief mahonie met traditionele verbindingen zoals zwaluwstaarten in de lade en met de hand vervaardigde  overhoekse  Louis XVI poten. En een 17e eeuws bureau van mahoniehout, gemaakt met intarsiawerk van verschillende edele houtsoorten en messing biezen. Het  blad is gedeeltelijk ingelegd met leer. Een Rotterdamse leerling heeft een compleet drumstel gemaakt, geheel van massief hout.
 
Ook zijn er dit jaar op de expositie weer diverse werken van examenleerlingen van de differentiatie Meubelontwerpen. Binnen deze richting hebben de leerlingen geworsteld en gespeeld met technische, beeldende- en productie aspecten en zijn zo onder andere gekomen tot een verstelbare kinderstoel, een kast van driedimensionale puzzelstukken (Amsterdam)  en een houten stoel in bolvorm geïnspireerd op de ‘Bubble Chair’ van de interieurarchitect Eero Aarnio (Rotterdam).
 
Meubelstofferen

Deze leerlingen hebben dit jaar een zelf uitgekozen of ontworpen meubelstuk op verantwoorde manier, van de romp af, gestoffeerd. Zo zal er op de expositie in Amsterdam een zelfontworpen bank te zien zijn die is bekleed met een zelfontworpen en –bedrukte stof en een gestoffeerde demontabele fauteuil, die ook naar eigen ontwerp is vervaardigd. In Rotterdam wordt ook een zelfontworpen kantelbare fauteuil geëxposeerd, geheel in roze gestoffeerd, waarvan het ontwerp is geïnspireerd op het lintje van de stichting Pink Ribbon.

Nominaties
Tijdens de expositie worden een aantal leerlingen genomineerd voor de Innovatie- en Aanmoedigingsprijs, die ter beschikking wordt gesteld door het SVM Innovatiefonds. Deze prijzen zijn bedoeld om talentvolle leerlingen te helpen hun producten verder te ontwikkelen en eventueel op de markt te brengen. De prijs wordt uitgereikt door een deskundige vakjury onder leiding van topontwerper Piet Boon op de Woonbeurs in de RAI te Amsterdam, die plaatsvindt op 30 september tot en met 5 oktober 2008.
 
Hout- en Meubileringscollege
Het Hout- en Meubileringscollege is sinds 1929 de enige mbo vakschool met onderwijslocaties in Amsterdam en Rotterdam, waar alle opleidingen met hout, meubelen of interieur te maken hebben. Door middel van professionele docenten en intensieve contacten met het bedrijfsleven worden de leerlingen opgeleid voor een beroep in de praktijk. Naast het regulier onderwijs, verzorgt het Hout- en Meubileringscollege ook na-, her-, en bijscholing voor mensen die al in de branches werkzaam zijn en diverse praktijkcursussen en deeltijdopleidingen.
 
HMC Rotterdam:
9 juli van 13.00 tot 17:00 uur
10 juli van 13:00 tot 21:00 uur

Contact
Telefoon: 010 2855555
Adres: Erasmuspad 10
Postcode: 3052 KP
Plaats: Rotterdam

Bezoek de website!