BBRONSS Expo bij Baptist Arnhem

De afgelopen maanden hebben een tiental studenten van de opleiding ‘Base for Experiment, Art and Research’ aan ArtEZ deelgenomen aan een workshop bronsgieten. Binnen deze driedaagse workshop leerden de studenten bronsgieten volgens de ‘cire perdue’ techniek. Dit onder begeleiding van de Arnhemse kunstenaar Carel Lanters.

Het initiatief voor deze workshop is voortgekomen uit een gesprek tussen Lanters en Chantal van Lieshout tijdens Wentelteefjes, een interdisciplinair kunstevenement dat plaatsvond bij Bar de Groen in Arnhem. Tijdens alle performances en muzikale acts kwam een verlangen naar boven om weer eens een echt vakmanschap te leren. Na wat rondvragen bleken meer studenten verlangen te hebben naar het leren van deze oude, maar voor hen nieuwe, techniek. Voor de studenten is dit hun eerste kennismaking met bronsgieten. Voor Lanters daarentegen is het inmiddels al de tiende keer dat hij een soortgelijke workshop organiseert met studenten van ArtEZ.

Voor de bronzen objecten die gemaakt zijn is uitgegaan van twee verschillende onderdelen die een relatie of confrontatie met elkaar aangaan. Dit heeft geleid tot verschillende uitwerkingen, waaronder ruw en glad, figuratief en abstract, in elkaar passend of elkaar afstotend, vorm en taal.

De eerste dag van de workshop hebben de studenten wassen modellen gemaakt van Parijse was. Een week later zijn ze naar de Vasim gegaan in Nijmegen waar zij onder begeleiding van Daan van Neerven dit wassen model hebben ingevormd in een vuurvaste massa. De vormen zijn vervolgens de oven in gegaan zodat de was eruit kon smelten en enkel de holtes overbleven. De laatste dag zijn de studenten naar Art Crumbles gegaan in het voormalige pand van de Han in Dukenburg, Nijmegen waar zij samen met Lanters en van Neerven het brons in de ontstane holtes hebben gegoten. De mal werd vervolgens kapotgeslagen zodat alleen het bronzen afgietsel overbleef. De afgietsels werden schoongespoten met water waarna het ruwe bronzen afgietsel overbleef. Hierna hebben de studenten naar eigen inzicht dit afgietsel nog gepatineerd of bewerkt.

De studenten zullen in de maand mei hun werk tentoonstellen bij Baptist Arnhem die hen gesponsord heeft. Het is een BBRONSS Expo (Baptist en Brons met Studenten van ArtEZ).

De kunstwerken zijn verspreid tussen het gereedschap en de materialen te vinden. Je kunt ze bijvoorbeeld tegenkomen tussen de collectie hamers of hangend aan het systeemplafond. Neem in de meimaand gerust een kijkje in de winkel van Baptist Arnhem. En voel je welkom om naar de opening te komen: donderdag 3 mei vanaf 16:00 uur bij Baptist Arnhem op de Vlamoven 32 te Arnhem.

Contact
Adres: Vlamoven 32
Postcode: 6826 TN
Plaats: Arnhem