Lei (Leo) Olischlager

"Mijn naam is Lei (Leo) Olischlager en ik woon in het rustige dorpje Nieuwstadt in Limburg. Na mijn vervroegde pensionering ben ik mij fulltime bezig gaan houden met houtdraaien, een wens die ik al jaren koesterde. Ik was in de gelukkige omstandigheid het houtdraaien te leren van meester-houtdraaier Henri Haex. Hij is van het Vlaams Gilde van Houtdraaiers afdeling Limburg, alwaar ik zelf ook lid van ben.

De laatste jaren heb ik mij gespecialiseerd in het gesegmenteerde houtdraaiwerk. Na het zien van het segmented woodturning werk van o.a. Ray Allen en Malcolm Tibbets was ik verkocht. Dat wilde ik ook leren. Na veel geworstel en veel contact over en weer naar Amerika kreeg ik de fijne kneepjes in de vingers en kon er gaande weg gewerkt worden aan kwaliteit en een eigen stijl. Dit vraagt veel geduld en accuratesse. Ray Allen zei eens: “Als het droog niet 100% past, past het ook niet met lijm ertussen.” Dus uithuilen en opnieuw beginnen.

In mijn werk tracht ik de volle schoonheid van de verschillende houtsoorten en de natuurlijke kleur (en combinaties) naar voren te laten komen en zodoende een harmonieuze vormgeving te creëren. Ik zou mijn werk willen omschrijven als ‘de natuurlijke harmonie en de schoonheid van de eenvoud’. Voortdurend ben ik op zoek naar nieuwe vormen, houtsoorten en kleurencombinaties. Ik gebruik zowel lokale, alsmede tropische houtsoorten. Dat er in ons huis regelmatig houtsnippers te vinden zijn zal niemand verbazen.

Houtdraaiers die zich de techniek van het segmented woodturning eigen willen maken en daarbij wat ondersteuning nodig hebben kunnen mij benaderen.

Veel draai-plezier!'

Werk van: Lei (Leo) Olischlager