Waarom olie gebruiken voor houten meubels?

Hout is een veelgebruikt en prachtig product om meubels mee te maken. Tafels, stoelen, kasten, bijna iedereen heeft wel houten meubilair in huis. Hout is wel een product dat onderhouden moet worden. Door hout op de juiste manier te behandelen, heeft u veel langer plezier van uw meubilair. Hoe gaat dat in zijn werk? 

Er zijn verschillende manieren om hout af te werken en vervolgens te onderhouden. Lak, was, beits, olie, noem maar op. In dit artikel bespreken we vooral het gebruik van verschillende soorten olie. 

Voorbereiding
Voor welke afwerking u ook kiest, het proces begint altijd bij een goede voorbereiding. Afhankelijk van houtsoort en in welke staat het hout is, zult u het hout moeten schuren/schaven en eventueel voorbehandelen. Zorg er minimaal voor dat het hout stof- en vetvrij wordt gemaakt. Gaat u het hout schuren? Kijk dan goed op de verpakking van de te gebruiken olie wat de maximale korrelgrootte voor het schuren is. Bij te fijn schuren raken de poriën van het hout namelijk verstopt en zal de olie niet worden opgenomen.

Gebruik van olie op houten meubels
Door gebruik te maken van olie om houten meubels af te werken, haalt u de kleur en tekening van het hout omhoog. Uw houten meubels behandelen met olie is hierdoor een uitstekende manier om de natuurlijke kleur van het hout te verdiepen. U kunt zelf proberen hoe dit eruit komt te zien door het hout nat te maken met een beetje water. Dan komt de kleur tevoorschijn die het hout krijgt zodra u het heeft behandeld met olie. 

Voordelen
Het behouden van de natuurlijke kleur van het hout is natuurlijk al een groot voordeel van het gebruik van olie. Olie heeft daarnaast ook een beschermend en verzorgend effect. Olie beschermt het hout namelijk ook van binnenuit. Het hout is meer verzadigd door de olie en neemt hierdoor minder snel andere vloeistoffen op. Dit betekent dat de kans op vlekken en kringen een stuk kleiner is.

Soorten olie
Er zijn verschillende soorten olie om te gebruiken. Om te beginnen is er al het verschil tussen olie voor gebruik binnenshuis en buitenshuis. Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat elke olie zijn eigen beschermingsgraad heeft. Het ligt er dus maar net aan waar u het hout tegen wilt beschermen. Een houten kunstwerk heeft over het algemeen minder bescherming nodig dan een houten aanrechtblad. Er is zelfs een voedselveilige olie voor snijplanken.

Advies
Voordat u begint met het behandelen van uw hout, moet u goed weten waar u aan begint en vooral welk eindresultaat u voor ogen heeft. Verdiep u in het product dat u wilt gebruiken zodat u weet hoe u het gebruikt en hoe vaak u de behandeling zult moeten herhalen. Het goed onderhouden van uw houten meubilair is belangrijk om een lange levensduur hiervan te garanderen. Weet u niet zo goed waar u moet beginnen of welke olie u het beste voor uw meubels kunt gebruiken? Vraag advies aan onze deskundige medewerkers!

Olie over? Lees hier meer over het bewaren van olie!