Elshout meubelmaker

Meubelmakerij
Adresse: De Steenmarter 5
PLZ: 5622 NJ
Ort: Eindhoven
Bundesland: Noord-Brabant
Telefon: 040-2453064
E-Mail: info@joselshout.nl
Website: joselshout.nl

Jos Elshout verzorgt al enkele jaren workshops in zijn atelier te Eindhoven. Samen met zijn vrouw Annemie van de Ven, die cursussen Japans penseelschilderen geeft (www.annemie.cjb.net), verdiept hij zich al zo'n twintig jaar in de Japanse cultuur.
 
Dit heeft geleid tot een workshop Japans houtbewerken. Zoals u weet werkt de Japanse houtbewerker 'naar zich toe' met zijn gereedschappen (de trekkende zaagbeweging is de zagende, op onze wijze juist de lossende). Dat vindt zijn oorsprong in het gegeven dat de Oosterling er op gebrand is snel en efficiënt om te gaan met zijn gereedschap en materiaal èn in het feit dat de houtbouw en -bewerking in het Verre Oosten een langere geschiedenis kennen dan de onze.
 
Maar er zijn ook cultuurverschillen tussen de Oosterse en Westerse manier van houtbewerken: in het Oosten is men meer gericht op de symbiose tussen materiaal, natuur en omgeving. Zo zal een boom die tot kolom verwerkt wordt, altijd met de oorspronkelijke zuidzijde óók als kolom met die zijde naar het Zuiden gericht zijn. Jos Elshout onthult u vele geheimen!