Tokyo Design Week - No Windmills, Cheese or Tulips

Het klassieke stilleven opnieuw vormgegeven met hedendaags design uit Nederland

 

Tijdens DesignTide Tokyo 2007, van 31 oktober t/m 4 november gehouden in Japan, tonen 19 ontwerpers uit Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam werk dat symbolisch is voor de kracht van Nederlandse vormgeving. De expositie No Windmills, Cheese or Tulips krijgt de vorm van een stilleven, zoals we dat kennen van de ‘oude meesters’ en presenteert hedendaags Nederlands design op klassieke Hollandse wijze.

 

Een driedimensionaal schilderij

De vorm waarin de objecten gepresenteerd worden, is die van een stilleven, zoals de ‘oude meesters’ die in de 17e eeuw schilderden: een artistieke compositie van voorwerpen. In No Windmills, Cheese or Tulips worden de verschillende vormen, kleuren en texturen zo gerangschikt en belicht dat een moderne pronkkamer ontstaat, als een driedimensionaal schilderij van Nederlandse design op hoog niveau.

 

No Windmills, Cheese or TulipsNederland heeft meer te bieden dan windmolens, kaas en tulpen. Design, bijvoorbeeld. Want hoe klein ook, Nederland is wél het vierde designland van de wereld. Wereldwijd staan Nederlandse ontwerpers bekend om hun conceptuele vermogen en de kracht om die concepten te vertalen naar ontwerpen die geschikt zijn voor massaproductie.

 
Meubels, interieuraccessoires, gebruiksvoorwerpen en sieraden

De expositie No Windmills, Cheese or Tulips, een initiatief van Maarten Baptist en Margo Konings, toont 21 ontwerpen die symbool staan voor deze zo kenmerkende ontwerpmentaliteit. De objecten variëren van meubels (zoals de geperforeerde stoel Perf van Khodi Feiz en krukje Lost & Found van Demakersvan) en interieuraccessoires (vaasjes Botanical Ceramics van Jo Meesters) tot gebruiksvoorwerpen (waterfles Waater van Tjep.) en sieraden (Trésor du homard & Les pinces et l’argent van Margo Konings).

 

No Windmills, Cheese or Tulips is onderdeel van het actieprogramma NL4Design, dat is opgezet door Brainport Eindhoven, de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, de BNO en Premsela, om een eenduidig en herkenbaar internationaal profiel te creëren voor Nederland designland en de export van Nederlandse vormgeving te bevorderen.

 

Geselecteerde ontwerpers en ontwerpen:

Amsterdam
Pieke Bergmans – Unlimited Editions

Wiebe Boonstra – Bird is free

Khodi Feiz – Perf

Ted Noten – Love Bag

Idiots – Fake IIII

Scholten & Bajings – Colour Plaid 05

Tjep. – Waater

 
Eindhoven

Maarten Baptist – Louise, Tables

Drift - Lonneke Gordijn – Dandelight

Kiki van Eijk – Quilt Chair

Gro Design – Nokia 6500

Margo Konings – Trésor du homard & Les pinces et l’argent

Jo Meesters – Botanical Ceramics

Buro Vormkrijgers – About Time
 
Rotterdam

Jurgen Bey – Kokon Stubborn

Demakersvan – Lost & Found

Richard Hutten – Low Res Elephant

Chris Kabel – Flames, Bowls & Plates

Ben Oostrum – Low Res Jenever Bottle

 

No Windmills, Cheese or Tulips

DesignTide Tokyo 2007

31 oktober t/m 4 november 2007

Open 11:00 - 19:00

Kontakt
No Windmills, Cheese or Tulips