Stadswerkplaats Groningen

Cursussen
Adres: A-Kerkhof 30
Postcode: 9711 JC
Plaats: Groningen
Provincie: (Groningen)
Telefoon: 050-3131490
E-mail: info@stadswerkplaats.nl
Website: www.stadswerkplaats.nl

De Stadswerkplaats is in 1986 als Buurtwerkplaats Binnenstad opgericht. Gaandeweg heeft de werkplaats een meer stedelijk karakter gekregen . In 1994 is de naam dan ook gewijzigd in "Stadswerkplaats Groningen".   
 
De Stadswerkplaats is een openbare werkplaats voor hout- en metaalbewerking. De beide afdelingen zijn voorzien van professionele machines en gereedschappen. Apparatuur waar de gemiddelde doe-het-zelver niet over beschikt vanwege een gebrek aan ruimte en de hoge kosten.
 
Iedereen, ongeacht leeftijd, opleiding of inkomen kan van de Stadswerkplaats gebruik maken. Behalve partikulieren kunnen ook bedrijven en instellingen in de werkplaats terecht. Ook mensen van buiten de stad kunnen bij ons terecht zowel om te klussen als voor cursussen.
 
Naast zelfstandig werken kan men in de werkplaats ook cursussen volgen. Verder is het mogelijk om opdrachten te laten uitvoeren door startende ondernemers.
 
De bezoeker dient zelf materiaal (hout/ staal) mee te nemen, de mogelijkheden voor opslag zijn beperkt. Er is een bakfiets beschikbaar.
 
In de werkplaats is altijd een beheerder aanwezig voor advies over het gebruik van machines en de aanschaf van materialen.
 
De Stadswerkpaats ligt in het centrum van de stad en is het gehele jaar (ook in de vakanties) geopend van maandag t / m vrijdag van 8.30 - 16.30
en zaterdag van 9.00 - 16.00.
 
Houtafdeling
De houtafdeling beschikt over zware professionele houtbewerkingsmachines zoals cirkelzaag, afkortzaag, lintzaag, vlakbank, vandiktebank, langgatboor, kolomboor en een draaibank.
Daarnaast is er een keur van elektrische handapparatuur aanwezig: bovenfrezen. decouperzagen, lamellenfrees, schuur- en schaafmachines met bijbehorende accessoires.
Verder is er een groot assortiment handgereedschappen, zoals beitels, schaven, zagen, hamers, lijmtangen en vijlen .
 
De werkplaats heeft een bescheiden assortiment spijkers, schroeven, lijm en dergelijke die men bij de beheerder kan kopen.
 
Machinaal houtbewerken geeft nogal wat lawaai en stof, daarom is de werkplaats voorzien van goede afzuigapparatuur. Verder zijn stofkapjes en gehoorbeschermers aanwezig.
 
De Stadswekplaats verzorgt een keur aan cursussen op houtbewerkingsgebied, zoals:
-Machinaal houtbewerken basistechnieken 8 lessen
-Ambachtelijk houtbewerken met machines en handgereedschap
-Machinaal houtbewerken van idee tot product
-Houtbewerken met Japans gereedschap
-Meubels van wildhout
-Houtdraaien
-Machinegebruik 2 lessen